TOP
gdzie zjeść deser w Krakowie cukiernia Słodki Wentzl

Cukiernia Słodki Wentzl – nieprzyzwoicie dobre desery

Nie wyobrażamy sobie wyjazdu do Krakowa bez zajrzenia do cukierni Słodki Wentzl. W stolicy Małopolski jest sporo lokali, które mogą poszczycić się wieloletnią tradycją, ale to właśnie ten ma w sobie coś wyjątkowego.



Historia cukierni Słodki Wentzl w Krakowie sięga końca XVIII wieku, a konkretnie 1792 roku. To właśnie wtedy, na parterze budynku przy Rynku Głównym 19, Jan Wentzl otworzył lokal, w którym chętnie przesiadywała ówczesna bohema artystyczna. Przez lata serwowane tu smakołyki ściągały znane persony. Świadczą o tym wpisy i rysunki zacnych gości zapisane w księdze pamiątkowej. Ślad po sobie pozostawił tu m.in. Konstanty Ildefons Gałczyński czy Edward Rydz-Śmigły. Dziś pieczę nad jakością słodkości – jak dowiadujemy się z informacji zamieszczonych w Słodkim Wentzlu – sprawuje szef pracowni cukierniczej, ulokowanej na Salwatorze, Grzegorz Prochal.

Dyniowe przysmaki na talerzu

Tyle o historii tego miejsca. Przejdźmy do serwowanych deserów. Trafiliśmy na sezon dyniowy, bo w Słodkim Wentzlu byliśmy w październiku. Wybraliśmy sernik dyniowy podany na słodkiej bezie. Bezę wypieczono bezpośrednio na talerzu, a na niej położono sernik i owoce. Beza miała w sobie trochę płynnej konsystencji. Jej warstwa była bardzo cienka. Jeśli chodzi o sernik, miał jednolitą masę i delikatny smak, a zawartość dyni nie była mocno wyczuwalna. Zielony dodatek miał posmak marcepanu.

dobre ciasta w Krakowie gdzie na ciastko w Krakowie

 

Jedliśmy też deser Banana Split (19,00 zł) złożony z banana z lodami waniliowymi, czekoladowymi i truskawkowymi, polewą karmelową i czekoladową, orzechami i migdałami oraz bitą śmietaną. Świeżutka, prawdziwa bita śmietana, do tego sporo dużych – przyjemnie chrupiących – orzechów i migdałów, dobre gatunkowo lody (niepospolitej jakości). Na górze deser zwieńczono pyszną polewą – całość była słodka, ale dało się wyróżnić poszczególne smaki. Właściciele lokalu podkreślają, że lody są wyrabiane metodą tradycyjną. Z racji tego, że nie ma w nich konserwantów, mają też krótki okres przydatności do spożycia (3 miesiące). Sądząc po świetnym smaku, może to być prawda.

gdzie na lody w Krakowie dobre lody w Krakowie

Co na rozgrzanie podczas jesiennych chłodów?

Do deseru zamówiliśmy grzane wino z pomarańczą (8 zł). Wina nie było za dużo (125 ml). Prawdopodobnie nie było ono specjalnie przygotowywane przez lokal, mogło być już z gotowymi przyprawami. Najgorsze nie było, ale wiemy, że cukiernię stać na coś jeszcze lepszego.

wine grzane restauracje w Krakowie cukiernia Słodki Wentzl

Zamówiliśmy też herbatę z konfiturą z róży z dodatkiem malin (9 zł). Jej plusem była na pewno bardzo dobra, pachnąca różami, konfitura. Obecność malin dobrze wpływała na smak, podobnie jak cytryna, która sprawiała, że całość nie była za słodka.

dobra herbata Kraków cukiernia Słodki Wentzl

dobra cukiernia w Krakowie cukiernia Słodki Wentzl

Naszym skromnym zdaniem Słodki Wentzl to jedno z lepszych miejsc na zjedzenie deseru w Krakowie.

Rynek Główny 19, Kraków

Słodki Wentzl na Facebooku

Mapka:

    

«
»