TOP

Czy Marian na pewno jest Włochem? Mariano Italiano

Lublin to zagłębie pizzy. Można się o tym przekonać, przechadzając po głównych ulicach miasta, ale też zapuszczając się w mniejsze uliczki wokół domków jednorodzinnych. Lokalsi otwierający małą gastronomię idą na łatwiznę, wybierając to, co dobrze znane i smakujące każdemu. A może to nie łatwizna, a zdrowy rozsądek i znajomość realiów tutejszego rynku, nakazuje im zakładać kolejny lokal z włoskim plackiem?



W końcu Lublin – choć stolica województwa, 9 pod względem wielkości miasto w Polsce, na dodatek największe po tej stronie Wisły, z bogatymi regionalnymi tradycjami – nie do końca jest otwarte na nowości. A tam, gdzie nie ma klienta, pojawiają się długi i interes trzeba zamknąć. Może to właśnie z tych powodów miejscowy smakosz może wybierać głównie pomiędzy pizzą a kebabem. Cóż, to temat na zupełnie inną dyskusję.

Przejdźmy do pizzy na dowóz z Mariano Italiano. Choć nazwa sugeruje włoską pizzę, to taka włoska znowu ona nie jest. Ciasto jest zdecydowanie grubsze i bardziej puszyste niż na przykład w Mące z Wodą czy w Matteo, a sera jest dużo i miesza się z innymi składnikami, których generalnie jest sporo. Brzmi jak zarzut, ale nim nie jest – Mariano to nasz pewniak w momentach, kiedy nie chce nam się eksperymentować i chcemy dostać dobry przewidywalny smak. gdzie na pizzę w Lublinie? pizza z oscypkiem w Lublinie

Wariant ROMA (23 zł duża, 32,50 zł pizza maxi) z orzechem włoskim, oscypkiem, boczkiem i żurawiną jest naszym ulubionym. Na zdjęciu do ROMY zamówiliśmy jeszcze jeden składnik – kebab. Wydaje się, że oscypek jest oscypkiem tylko z nazwy, a smakuje jak rolada ustrzycka. Nam to niespecjalnie przeszkadza, choć intrygujące mogą być skojarzenia z nazwą ROMA – skąd oscypek w Rzymie?

pizza w amerykańskim stylu pizza Lublin

Zostawmy już nazwę w spokoju. Pomimo natłoku składników, każdy ze smaków jest dobrze wyczuwalny – a to nawinie się słodka żurawina, a to orzeszek zachrupie, a słony „oscypek” będzie ciągnąć się aż miło. Jest tłusto.

dobra pizza na dowóz w Lublinie

Druga zamówiona pizza na górze ma paprykę, która prawdopodobnie była marynowana, pod spodem ser, dobrej jakości kiełbasę i szynkę. I tu kiełbasa zasługuje na parę słów więcej – wywiera pozytywne wrażenie głównie dlatego, że zawiera dużo mięsa, ma dość zwartą konsystencję pozbawioną grud tłuszczu.

pizza na telefon w Lublinie

pizza Mariano Italiano opinie

Podsumowując, nasi faworyci w Mariano Italiano to:

  • Roma – oscypek, orzechy włoskie, boczek, żurawina – podpasuje komuś, kto nie boi się pizzy z nutą słodkości
  • Vezuvius (z sosem pomidorowym, serem, szynką, papryką jalapeno i sosem tabasco) – niepokazana na zdjęciu, z fajnie ostrą nutą.

Choć mieszkamy daleko od lokalu, to pizza na dowóz przyjeżdża zwykle ciepła, dobrze wypieczona i przed czasem. Polecamy.

Mariano Italiano na FB

Kunickiego 65
 20-417 Lublin
Pizza na dowóz: 81 307 78 78 (chyba łatwiej zamówić przez Pyszne.pl)

Mapka:



    

«
»